måndag 18 februari 2013

Stalldag med hästkommunikatör

Hej måndag! Igår orkade jag inte skriva något, var heeelt sjukt trött på kvällen.Dagen började tidigt då vi hade bjudit in en hästtränare till vårat stall. Janne som han heter är en fantastiskt person med stenkoll på problemlösningar, unghästar och allt som har med hästars kommunikation att göra. Vi har en unghäst i stallet som ägaren ville ha hjälp med sen var det några andra hästar i stall runt omkring som även dom behövde vägledning (ägarna alltså). Häst och hundträning är egentligen ganska lika. Tydlighet, konsekvent, tålamod. Skillnaden tror jag är att en hund kan vi berömma mer med rösten när det gör rätt, låta tjoho nu var du duktig, vad braaa! En häst är mer att den får vara ifred när den gör rätt. När den inte förstår upprepar man i olika nivåer och när den säger aha, det var det här du menade då bara låter man den vara.

Ex han visade. Unghäst som ska börja hängas på inför inridning. Vicka (rätt hårt så hästen kommer ur balans) i manken på hästen och runt bröstkorgen, hästen tycker förmodligen du är jobbig och försöker flytta sig i sidled, trampar runt. Fortsätt vicka tills hästen ställer sig stadigt och står emot vickandet, då slutar du. Hästen hittade en fungerande lösning att slippa ditt lite omilda vickande till slut. Du vill ju att när du sen hänger på hästen inför inridningen att hästen ska komma ihåg, aha du vill att jag står stadigt och inte flyttar omkring. När du sen hänger med magen över hästen, rör hästen med din lediga hand överallt. Hästen ska vänja sig vid att du petar och klappar omkring på olika ställen. När sen hästen accepterar (alltså står stilla) så glider du ner på golvet igen. Nästa steg (efter att upprepat dom första stegen väldigt många gånger och hästen är trygg med dessa) lägg över benet men inte helt, låt höger fot ligga på korset, gnossa omkring med foten, hästen kanske undrar vad tusan du gör och börjar trampa omkring. Ligg kvar med foten och fortsätt gnossa när den sen står still, glid ner på golvet igen. Du får aldrig avbryta övningarna (om det inte av någon anledning blir fara för ditt liv)innan du fått hästen att göra exakt det du vill, stå still och slappna av. Avbryter du av annan anledning kommer hästen garanterat prova den metoden igen.

Efter att man upprepat alla steg och hästen är trygg med det kan man tillslut lägga över benet helt och bara sitta avslappnat. Står hästen still så är man nöjd och glider av.

Alla dessa övningar sker barbacka och till fördel inomhus om stalltaket är tillräckligt högt ;). Medhjälpare ska man alltid ha med unghästar.

Det här var bara ett exempel på vad han gjorde med några av hästarna igår och det är hans sätt att sitta in en unghäst på ett tryggt sätt som inte leder till rodeo. Det ger också en trygg häst som man inte behöver vara orolig att den går iväg när man sitter upp, blir galet rädd om man råkar peta på korset med foten osv som för en del hästar kan vara ett problem. Det var en minst sagt lång dag och vi var som isbitar allihopa efteråt, men kul var det.



Valencia fick inte vara med igår men hon var nog lika nöjd ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar